Over ons

Trauma Company is in 2018 opgericht door Herman Nugteren en Anne van den Ouwelant. Zij kennen elkaar vanuit internationale projecten op het gebied van psychosociale ondersteuning. Hun missie om een verschil te maken in de wereld richt zich nu ook op Nederland. Trauma Company wil zo veel mogelijk praktische trauma-kennis verspreiden in Nederland. Hoe meer inzicht er is in trauma, hoe beter getraumatiseerde mensen begrepen, begeleid en behandeld worden.

Traumakennis in Nederland

Terwijl Anne in 2017 in het buitenland werkt, bemerkt Herman een gebrek aan praktische trauma-kennis in Nederland. Hij vraagt Anne om haar internationaal opgedane ervaring in Nederland toe te passen. Wat begon als een enkele training in het onderwijs, groeide uit tot een nationaal opleidingsinstituut dat training geeft aan defensie, politie, brandweer, ambulancezorg, psychiaters, psychologen, (vak)therapeuten, COA, IND, consulenten, ambtenaren, Jeugdbescherming, Veilig Thuis en meer.

Internationale opleiding

Sinds 2021 biedt Trauma Company de internationale opleiding Psychotraumatologie aan voor een breed scala aan professionals. In deze unieke opleiding voor psychotrauma worden zowel behandelaren als hulpverleners opgeleid.

Trauma company team

Anne van den Ouwelant

Oprichter en trainer Trauma Company
Psychotrauma-consultant, vaktherapeut beeldend, cultureel antropoloog, TRE-provider

"Samen maken we het verschil!"

Anne is internationaal trauma-deskundige. Sinds 2010 geeft zij trainingen traumasensitieve ondersteuning vanuit Trauma International. Zij traint lokale hulpverleners die in oorlogs- en (post)conflictgebieden met getraumatiseerde kinderen, jongeren en volwassenen werken. Van de Yezidi vluchtelingenkampen in Irak tot de gewelddadige sloppenwijken van Brazilië. Maar ook in Palestina, Bosnië & Herzegovina, Duitsland en Griekenland. Van 2008 tot 2015 heeft Anne ook in Nederland expertise opgedaan, ondermeer in de gesloten jeugdzorg, jeugdgevangenissen, GGZ en asielzoekerscentra.

Herman Nugteren

Oprichter Trauma Company
Eigenaar Jongeren Company en mede-eigenaar Kinder Company

“Vormgeven aan vernieuwende initiatieven”
Herman is als beroepsmilitair met UNPROFOR uitgezonden naar Bosnië & Herzegovina. Daarna was hij jarenlang betrokken bij diverse internationale projecten op het gebied van psychosociale ondersteuning. Onder andere in Irak, Kosovo, Bosnië & Herzegovina en Sierra Leone. Sinds 1999 onderneemt Herman in de zorg in Nederland. Hij is eigenaar van Jongeren Company en mede-eigenaar van Kinder Company.

Saskia Bok

Trainer Trauma Company
Psychotrauma-therapeut i.o., TRE-provider i.o., vaktherapeut drama

“De wereld een beetje mooier maken.”
Saskia heeft ruime ervaring in de gesloten jeugdzorg en jeugddetentie in Nederland. Daar zag zij hoe traumasensitieve kennis vaak ontbreekt op de werkvloer. De behoefte om de kern te bereiken deed haar beslissen het roer om te gooien. Saskia deed de Opleiding Psychotraumatologie en geeft sinds 2020 trainingen vanuit Trauma Company.

Anne Don

Trainer Trauma Company
Psychotrauma-consultant i.o., muziekdocent

“Vanuit hoop en verbinding is zóveel mogelijk.”
Anne heeft jarenlange ervaring als muziekdocent in het (Speciaal) Basis Onderwijs. In de Utrechtse wijk Overvecht werkte zij onder andere met vluchtelingenkinderen. In 2020 besloot Anne zich te specialiseren tot psychotrauma-hulpverlener. Als vrijwilliger gaf zij op Samos traumasensitieve ondersteuning aan vluchtelingen. Daarna is zij trainingen gaan geven vanuit Trauma Company.

Partners

Trauma Company werkt nauw samen met deze organisaties:

Team Jongeren Company

Podcasts, videos, congressen en artikelen

Trauma Company bij Nieuwsuur
Trauma Company bij Nieuwsuur

Nieuwsuur fragment waarin je ziet hoe Trauma Company Oekraïners met een psychologie-opleiding traint om landgenoten te helpen bij het verwerken van mogelijke oorlogstrauma’s.

Naar Nieuwsuur fragment

Trauma Support voor Oekraïne
NPO Radio1 interviewt Anne van den Ouwelant over Trauma Support voor Oekraïne: een samenwerking met Sounds of Change, waarin 125 Oekraïense psychologen online getraind worden in trauma-sensitieve ondersteuning in acute crisis situaties.
Nagesprek 'Hoe overleef ik?'

Anne in gesprek met Francine Oomen naar aanleiding van haar documentaire “Hoe overleef ik?”, een filmisch onderzoek naar intergenerationeel trauma.

Volledige stream