Trainingsaanbod

Trainer

De Masterclasses worden verzorgd door drs. Anne van den Ouwelant, Trainer in Art Therapy & Trauma Support in (post)conflictgebieden, opgeleid in Psychotraumatologie (ZPTN, Duitsland), Kunstzinnige Therapie (Hogeschool Leiden) en Culturele Antropologie & Ontwikkelingssociologie (Universiteit Leiden). Van den Ouwelant verzorgt trainingen aan (Yezidi) vluchtelingen in Irak, leidt Braziliaanse hulpverleners op in de gewelddadige sloppenwijken van Brazilië, verzorgt jaarlijks trainingen in Srebrenica (Bosnië & Hercegovina) en traint Nederlandse leerkrachten en hulpverleners, die met vluchtelingenkinderen werken.

Locatie & dagindeling

De Masterclasses vinden plaats op een sfeervolle woonboerderij aan de Dwarsgraafweg 3 te Kootwijkerbroek (gratis parkeren) en is van 9.30 uur tot 17.30 uur. Voor een lunch etc. wordt gezorgd.

Openbaarvervoer & studentenkorting

Er is een gratis haal/breng service beschikbaar vanaf Station Ede-Wageningen. Trauma Company geeft 20% korting op alle Masterclasses op vertoon van een geldige studentenkaart.

Aanmelden & kosten

De masterclass kost 130 euro en aanmelden doe je het eenvoudigst door een mail te sturen naar info@trauma-company.nl

Masterclasses

Vrijdag 28 juni 2019 = NOG 2 PLAATSEN VRIJ!

Masterclass Verdieping Trauma-Sensitieve Ondersteuning #1 (theorie)

Accreditatie: SKJ (202832), Register Vaktherapie (aangevraagd), Nederlandse vereniging voor kunstzinnige therapieën op antroposofische grondslag.

Voor iedereen die de Basis Masterclass Trauma-Sensitieve Ondersteuning heeft gevolgd en meer de verdieping in wil voor wat betreft de theorie over trauma. In deze Verdiepings-Masterclass krijgt u een korte herhaling van de theorie uit de Basis Masterclass en komen vervolgens nieuwe thema’s uit de psychotraumatologie aan de orde, zodat de “trauma-bril” nog wat steviger opgezet wordt. Thema’s als de defensieve curve, de poly-vagaal theorie, hechting, window of tolerance en veerkracht worden behandeld. Ook komen kort praktische technieken aan de orde, zoals ademhalings- en re oriëntatie-oefeningen. Tot slot wordt aandacht besteed aan “care for the caretakers”, oftewel het goed zorgen voor jezelf, door een imaginatie-oefening creatief uit te werken.

“Elke keer een stap verder!”
“Mooie combi van theorie, herhaling, voorbeelden en wat praktische toepassingen.”

Zaterdag 29 juni 2019 = VOL!

Masterclass Verdieping Trauma-Sensitieve Ondersteuning #2 (praktijk)

Accreditatie: SKJ (aangevraagd), Register Vaktherapie (aangevraagd), Nederlandse vereniging voor kunstzinnige therapieën op antroposofische grondslag. (aangevraagd)

Voor iedereen die de Basis Masterclass Trauma-Sensitieve Ondersteuning heeft gevolgd en meer de verdieping in wil voor wat betreft de praktijk van trauma-sensitief werken. In deze Verdiepings-Masterclass krijgt u een korte herhaling van de theorie uit de Basis Masterclass en gaat u vervolgens aan de slag met de speerpunten van trauma-sensitieve ondersteuning. Op een interactieve manier wordt gekeken hoe trauma-sensitief lesgeven / werken / begeleiden er nu in de praktijk uit kan gaan zien: wat zit er ónder het gedrag van getraumatiseerde doelgroepen en hoe ga je daarmee om, hoe zorg je voor veiligheid, wat is co-regulatie, hoe geef je trauma-sensitief grenzen aan en wanneer moet je doorverwijzen. Tot slot wordt aandacht besteed aan “care for the caretakers”, oftewel het goed zorgen voor jezelf, aan de hand van een creatieve opdracht, die ook in te zetten is in uw werk met getraumatiseerde doelgroepen.

“Ik begrijp nu beter wat er met sommige leerlingen gebeurt en hoe hierop in te springen.”

Masterclasses op maat:

Training Psychotraumatologie & Trauma Sensitief Lesgeven – voor een veiliger leefklimaat op school

Gemiddeld vier kinderen per basisschoolklas zijn ooit geconfronteerd met een traumatische ervaring, bijvoorbeeld een ernstig ongeluk, plotseling overlijden van een gezinslid of een geweldsincident. Veel leerkrachten vinden het moeilijk een balans te vinden tussen aandacht geven aan een kind dat een schokkende ervaring heeft meegemaakt en het lesgeven aan de andere kinderen. Zij ervaren een gebrek aan kennis en vaardigheden.
Deze training in Psychotraumatologie en Trauma Sensitief Lesgeven/Werken is niet alleen zeer geschikt voor leerkrachten en onderwijsassistenten, maar ook conciërges, hulpverleners, school maatschappelijk werkers.

In de Training wordt op een heel interactieve, ludieke en duidelijke manier (aan de hand van symbolen) uitleg gegeven over trauma (psycho-educatie), over de (geblokkeerde) processen in de hersenen bij traumatische ervaringen (neurobiologie), en over de daaruit voortvloeiende symptomen Op die manier krijgen de leraren meer inzicht in het probleemgedrag van bepaalde leerlingen. Hoe meer inzicht de leerkrachten hebben in het gedrag van deze kinderen, hoe beter zij met de kinderen om zullen weten te gaan, zonder hierbij bijv. eigen grenzen te (laten) overschrijden of hun energie helemaal kwijt te raken in de dagelijkse omgang met deze kinderen. En dat zorgt er weer voor dat de leerlingen zich beter begrepen en veiliger zullen voelen, wat het leerklimaat op school weer ten goede komt.

Tijdens deze training wordt ook heel bewust aandacht gegeven aan het zorgen voor jezelf als leerkracht; het zogenoemde “care for the caretakers”. Want het zijn de leerkrachten die zich iedere dag weer volledig inzetten om goede lessen te geven. Met zo’n ingewikkelde doelgroep kan dat enorm veel energie kosten.

De meerwaarde van deze training zit dan ook enerzijds in het beter begrijpen van het gedrag van deze kinderen vanuit de psycho-traumatologie en anderzijds in de ruimte die de leerkrachten in deze training krijgen om zich te uiten én om weer kracht, energie en motivatie te vinden.
Een dergelijke training kan kort en intensief zijn, bijv. 2 of 3 dagen achtereen, maar de training kan ook over een groter tijdvak uitgespreid worden, bijv. 4 weken lang iedere woensdagmiddag 3 uur. Of gedurende 3 maanden iedere maand 1 dag. Dit is geheel flexibel in te vullen en aan te passen aan de beschikbare tijd van de leraren.

Masterclass “Care for the Caretakers”

Het werken met kinderen, jongeren en volwassen met traumatische ervaringen of met een vluchtelingenachtergrond kan veel van ons vragen. Wij weten dat het belangrijk is om goed voor onszelf te zorgen, maar in de praktijk komen we hier niet altijd aan toe. De training “Care for the Caretakers” richt zich op leerkrachten, hulpverleners en vrijwilligers, die met getraumatiseerde doelgroepen werken. In de training is tijd en ruimte voor zelfzorg, energie, inspiratie en reflectie aan de hand van beeldende opdrachten en verschillende thema’s.